Goda exempel på myndigheternas IPv6-införande
I veckan hade jag förmånen att få besöka Skolverket och prata om IPv6, den senaste versionen av internetprotokoll.
Det var vid PTS seminarium om IPv6, i oktober 2013, som Skolverket antog en utmaning att införa IPv6 innan årets slut. Regeringen skriver i sin digitala agenda för Sverige att alla myndigheter bör ha infört IPv6 under 2013. Jag är mycket glad att Skolverket antog och klarade utmaningen. Det visar att man är en modern myndighet som tänker på tillgänglighetsfrågor. På Skolverket fick jag möjlighet att träffa myndighetens kompetenta it-personal, och tacka dem för deras arbete.
Under 2013 och även nu i januari, har vi också sett att många andra myndigheter har tagit steget över till att bli nåbara IPv6. På PTS e-tjänst Myndigheter med IPv6, som följer IPv6-införandet, kan vi se att det nu är 71 myndigheter som har infört internetprotokollet. Samtidigt är det också 123 som har påbörjat sitt införande.
Genom att införa IPv6 bidrar de svenska myndigheterna till ett internet som kan växa med fler tjänster och hitta fler användare. Det ger också myndigheterna chansen att ligga steget före i teknikutvecklingen och säkra nåbarheten till exempelvis e-tjänster.
Myndigheternas arbete med IPv6 går framåt. Men för att vi ska nå hela vägen fram krävs det att ännu fler myndigheter inser vikten av att framtidssäkra sin tillgänglighet över internet. Fortfarande är det 64 myndigheter som ännu inte har påbörjat sitt införande, enligt PTS e-tjänst.
För dessa myndigheter har PTS tagit fram ett omfattande material som kan bidra såväl i argumentationen kring IPv6 som i det faktiska införandet. På PTS webbplats, www.pts.se/ipv6, hittar ni bland annat information om varför man bör införa IPv6, hur man upphandlar IPv6, kostnader kring IPv6 samt tips och råd kring införandet.
Kom ihåg att ett IPv6-införande inte behöver vara så resurskrävande. Om man börjar införandet i tid, och genomför det stegvis, finns det goda möjligheter att hålla nere kostnaderna. Att införa IPv6 kontrollerat och systematiskt ökar också möjligheterna att beakta säkerhet och tillgänglighet.
Under 2014 är mina förväntningar och förhoppningar att samtliga Sveriges myndigheter blir nåbara över IPv6 i sina externa e-tjänster: webb, DNS och e-post!